Усвојен Закон о Регистру административних поступака

Усвојен Закон о Регистру административних поступака

07.06.2021.

Народна скупштина Републике Србије усвојила је 28. априла Закон о Регистру административних поступака.

Регистар административних поступака представља јавно доступну електронску базу свих административних поступака и има за циљ да поједностави остваривање права и извршење обавеза привреди и грађанима кроз обезбеђивање јавно доступних, прецизних и ажурних информација о поступцима које спроводе јавна управа. Успостављањем оваквог регистра Влада је омогућила да се сви поступци учине јавно доступним на једном Порталу и да се једноставном претрагом сваки привредник и грађанин у најкраћем року може информисати шта му је све потребно да би остварио одређено право или испунио обавезу, односно добио одређену дозволу.

У Регистру ће бити доступне информације о потребној документацији, финансијским издацима, како и на који начин се покреће поступак, роковима за поступање као и праву жалбе, начину електронског подношења захтева или информацији где се подноси захтев у папиру.

Према одредбама Закона, Регистар ће постати јавно доступан свим корисницима 30 дана након ступања Закона на снагу.

Овим законом се обезбеђује уједначеност у поступању јавне управе, те неће поступак завистити од шалтера на коме корисник подноси захтев, већ од начина како је поступак прописан и уписан у регистар. Кроз регистар је омогућено да јавна управа на једноставан и униформан начин креира поступке јавно доступне свим корисницима, а модернизацијом и транформацијом услуге учини таквим да су првенствено у служби привреде и грађана.

Омогућено је јавној управи да кроз регистар на једноставан и униформан начин креирају поступке и као такве их чине јавно доступним свим корисницима и омогућава модернизацију и трансформацију услуга јавне управе у служби привреде и грађана.

Закон је објављен у Сл. Гласнику РС, број 44 од 29. априла 2021. и доступан је на линку:

Закон о Регистру административних поступака

Сличне вести

Врати се на почетак